DC Casebook: Householder Development - Park floor space policy overruled on link

An inspector has agreed that a glazed link to a dwelling in the New Forest would not conflict with the national park authority's policy on extensions.

The 366m2 thatched dwelling was set in substantial grounds. In 1995 permission was granted for a 217m2 outbuilding. The appeal proposal involved a glazed link to form a short corridor between the main house and the outbuilding. The park authority claimed that the link, covering 11m2, would attach the two properties and extend the original house above its 30 per cent policy limit.

The inspector noted that the outbuilding was physically linked to the house by a section of wall and other structures. In practical terms, he decided that it already represented an increase above 30 per cent. More importantly, he found it spurious to argue that a minor link could conflict with policy when there would be no material change in the size or function of the buildings. It would simply make it more convenient to move from one part of the accommodation to another, he reasoned.

DCS Number 100-064-736

Inspector Simon Emerson; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs