Extension held to harm conservation area

The extension of a semi-detached cottage in a Suffolk conservation area has been rejected after an inspector found that its contemporary design would harm the area's character and appearance.

The property was built of red brick and had a slate roof. The appellant proposed to construct a two-storey side extension with a linking element containing a new front entrance, a flat sedum roof and cedar cladding on the external walls above a brick plinth. He maintained that the main theme behind the design was the contrast in form and materials with the existing cottage.

The inspector observed that the conservation area exhibited a strong theme of residential buildings of a domestic scale and character and incorporated a particular range of materials that were typical of the area and contributed to its distinctiveness. He accepted that high-quality materials from a modern but complementary palette would be used in the extension.

However, he was concerned that the size of the extension would be disproportionate in relation to the original dwelling. In combination with elements of the contemporary design, particularly the use of timber cladding, he held that it would result in a discordant feature that would detract from the conservation area and the setting of two listed buildings.

DCS Number 100-050-894

Inspector Mike Moore; Hearing.


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs