Mental health patient rises found harmful

An increase in the number of residents with mental health problems occupying a property in north London has been rejected because of the harm it would cause to adjoining residents' amenity.

The large, semi-detached property on three levels was authorised for use as a residential care home accommodating five mentally ill residents and one live-in carer. The appellants sought permission to increase the number of residents to seven and had converted the building to provide up to ten bedrooms in an operation that had involved relocating wash basins and toilets.

The inspector opined that moving these facilities to a location adjoining a party wall was likely to increase noise and disturbance if the number of residents increased. He added that the appeal proposal would increase the use of shared rooms, including a lounge situated adjacent to the adjoining property. In the absence of convincing evidence that noise transmitted through the party wall could be adequately controlled, he found the scheme unacceptable.

DCS Number 100-051-090

Inspector Peter Eggleton; Written representations.


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs