Mixed scheme held to enhance city centre

A proposal for 53 flats and a drug rehabilitation centre close to an Aberdeen conservation area has won support from a reporter who held that the design would enhance the area.

The mainly five-storey building was designed in contemporary style but retained the traditional tenement form of frontages directly onto the street. Access to the flats would be achieved via a number of stairwells marked externally by semi-circular glazed stair towers extending from the first to fourth floors. Only three car parking spaces would be provided.

The city council claimed that the redevelopment of an existing car park would harm the viability of the local community because it would cancel out any benefit from increasing the number of residents. The lack of on-site spaces would lead to indiscriminate parking nearby and undermine road safety, it warned. It also asserted that the appellant had not demonstrated that the scheme would be genuinely car-free because no management controls were proposed.

The reporter decided that the design was acceptable and would not adversely affect the setting of the conservation area. He accepted that the appellant would have difficulty in preventing tenants from owning cars. However, the lack of parking in the development coupled with the difficulty of parking in the immediate area would act as a strong disincentive, he opined.

DCS Number 100-051-065

Reporter Michael Shiel; Written representations.


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs