Casebook - Mixed use development - Replacement high street store held out of scale

The redevelopment of a BHS store in a south London town centre to create a shop on the ground floor with flats above has been rejected because of its overbearing impact on adjoining houses.

The scheme duplicated the amount of retail floor space provided at basement and ground floor levels. The inspector accepted that flats on the four upper floors would be appropriate given the site's sustainable location.

He also agreed that the lack of on-site car parking was acceptable, given its good accessibility by non-car means of transport. The scheme would not give rise to unacceptable pressure for on-street car parking because the site lay in a controlled parking zone, he reasoned.

But he was concerned that the proposed building height would be unacceptable in relation to nearby terraced properties. The structure would have a dominant appearance that would be out of keeping with the domestic character of the terrace, he noted.

DCS No: OT100-044-609; Inspector: David Fenton; Hearing.


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs