Casebook: Appeal cases - Housing: New Build - Lower building height preferred on seafront

Plans to redevelop a sea cadets' headquarters in a Kent town's conservation area for housing have met with partial success after an inspector allowed one scheme but rejected two others.

The two-storey seafront building and an open concreted area at the rear had been vacant for some time and had fallen into a state of disrepair.

The three alternative schemes followed the same basic design, comprising an oval building at the back of the site. Different designs were put forward for the frontage block, varying from two to four storeys in height.

The inspector decided that the four-storey options would dominate smaller buildings on either side of the site and undermine the area's character.

However, she judged that a smaller two-storey block would respect the scale of adjoining development and would preserve the character of the street scene. She awarded the appellants costs for having to address the council's affordable housing objection.

DCS No: 100039093; Inspector: Isobel McCretton; Hearing.


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs