Plot subdivision designed to preserve area character

An inspector sanctioned redevelopment of a bungalow with two houses in a Kent village after comparing the effects of development with a fallback provided by an extant permission for a single replacement dwelling.

Two previous schemes for two houses on the site had been dismissed on appeal due to the width of development relative to the appeal site and plot size, other concerns being height and bulk and the extent of the proposed driveway and parking area, even taking account of the fallback permission and which included an in-out driveway with two access points.

The current scheme, the inspector noted, would result in a similar size of building to the permitted house, layout and amount of original plot width taken up and would be in keeping with the general grain of development and the street scene. He held the plot subdivision would not be apparent from the public realm, with only one driveway entrance being provided, hardstanding screened by frontage landscaping and the division into two rear gardens not visible, such that area character would be preserved. Finding the scheme compliant with design and other policies of the development plan, he allowed the appeal.

Inspector: Stephen Papworth; Written representations

 


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs