Condition intended to secure townscape improvement judged unnecessary

Roof extension plans at a semi-detached house in London were allowed to proceed without waiting for work to commence on a permitted roof extension to the attached property after an inspector found there would be no harm to the street scene.

In considering whether a condition linking implementation of the neighbouring schemes was necessary, the inspector observed that the character of the street was notably varied and influenced by a sloping topography which meant that symmetry between each pair of semi-detached houses was not an evident feature and equalled by asymmetry and incongruity. He acknowledged that implementation of the current proposal by itself would intensify the loss of original symmetry between the houses but held that implementation of the two proposals together would only reduce and not eliminate existing differences. He concluded that the effect of allowing the permission to proceed without complying with the condition would be consistent with the character of the street.

Inspector: Paul Clark; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs