Contemporary glazed redevelopment not sympathetic to local character

Redevelopment of a single storey community building to a three-storey community/residential use on the edge of a north London town centre was refused for harm to the appearance and character of the area outweighing any housing and community benefits of the scheme.

The inspector considered that the proposed building’s three-storey scale, combined with the presence of the excessive fenestration and incongruous balconies at the upper floors, taken together with its overall width would result in a visually dominant and insensitive structure which would not be sympathetic to the streetscene. He also considered the use of materials and lack of landscaping did not help the proposal. In placing significant weight on this issue, the inspector disregarded arguments put forward by the appellant that the contemporary design picked up elements of traditional buildings elsewhere in the town and held that any scheme needed to reflect a more local context and character to comply with adopted local plan policy.

The inspector concluded the re-use of previously developed land, the need to boost housing supply and the re-provision of a community use at ground floor level were cumulatively still insufficient to tip the balance towards an approval.

Inspector: G J Fort; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs