Sun room jars with industrial character of former mill

Retaining a sun room on part of a balcony linked to an apartment within a converted mill building in the centre of Leeds was unacceptable because it appeared as an arbitrary and incongruous addition to the grade II listed building and surrounding conservation area.

The flat occupied a corner of the upper storey of the building, and in common with flats immediately above and below, benefited from a wide balcony. The sun room was akin to a small, largely glazed conservatory and although it was fairly small and dark in colour it jarred with the well-ordered rhythm of the gently curved balconies and its quasi-domestic scale and character were completely at odds with the building’s prevailing aesthetic. It was incongruous and was very harmful to the special qualities of the listed building, the inspector affirmed. It was also visible in public views and this eroded the character of the conservation area.

Inspector: Nick Taylor; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs