Harm to conservation area outweighed by public benefit of new homes

A four storey block of six flats in place of a single dwelling in a residential area of north London was allowed with no harm to the appearance or character of the area and nearby conservation area or detriment to parking provision or on street parking.

The inspector accepted that the proposed building was much larger than the existing building in all respects but held that, given the scale of those adjoining, it would not appear out of place, despite also projecting closer to the carriageway and affecting views in and out of the nearby conservation area. He found some harm would be caused to the conservation area, but this harm was outweighed by the public benefit of the new homes. 

The public transport accessibility rating of the site was level 2 and within walking distance of local facilities. The parking proposed was for six spaces and the local plan requirement was for between six and nine spaces. The inspector held that given the site’s good accessibility, the parking provision was acceptable. He felt the provision of only one vehicle lift was also acceptable subject to a maintenance condition. The loss of an existing parking layby to make way for the development was acknowledged by the inspector, but found to be mitigated for by a S106 contribution. 

Inspector; Chris Forrett; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs