Architectural detailing of windows found harmful in conservation area

A redevelopment of a car repair building to seven apartments was refused in a mainly residential area of east London for less than substantial harm to the appearance and character of the conservation area in which it was located.

A scheme for six flats had already been approved at the site and the only issue was whether the visual bulk and design of the revised scheme was acceptable or not. The inspector felt the proposed size of the extension and use of materials was acceptable given the variety of buildings in the area and limited views. However, the inspector felt the proposed first floor windows would be harmful to the character and appearance of the conservation area as their size and shape would result in a top-heavy appearance to the building and be in complete contrast with those at ground floor.

The inspector concluded that the architectural detailing of the scheme was substandard and the less than substantial harm caused to the conservation area was greater than any public benefit arising from the additional home.

Inspector: R J Jackson; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs