New store judged to detract from Victorian model village layout

A new convenience store with a flat above was refused permission in the conservation area of a Victorian model village built for candle factory workers in Merseyside.

The village layout was characterised by a gridiron pattern of development flanked by large areas of open space separating it from surrounding industrial development. The appeal site, although a car park for a former factory, formed part of one such open space. The inspector found the appeal site to be physically separate from the remainder of the redeveloped factory site and did not consider that its previous association justified allowing the proposal. Concluding the prominent and large building would detract from the important openness of the area and harm the character and appearance of the conservation area, the inspector dismissed the appeal.

Inspector: Alexander Walker; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs