Contemporary design enhances conservation area

The redevelopment of a vacant car lot in London with four flats over a commercial ground floor unit has been allowed after an inspector judged the contemporary scheme to be a conservation area enhancement.

The very prominent site on an island enclosed by three roads, just inside a residential conservation area and opposite a commercial area, was occupied by a car sales business. The inspector found the existing single storey buildings and forecourt with its transient appearance and unattractive high-level perimeter signage, to have a negative impact on the character and appearance of the conservation area, disagreeing with the council that the effect was neutral.

Unlike the council, the inspector considered that the contemporary design proposed, involving a modern three storey cylindrical element on the outermost corner opposite commercial properties, with lower level buildings of in-keeping detail to the rear adjacent to terraced dwellings, to be a successful response to the multiple road frontages that the island tip site created. He judged the blend of the contemporary with elements found within, and typical of, the conservation area achieved a high standard of design, and along with the removal of the existing buildings, would overall enhance the character of the area.

Inspector: Graeme Robbie; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs