Construction of double basement too harmful to amenity and local environment

The construction of a double basement at a grade II listed building in a conservation area in south west London was refused for its unacceptable impact on the amenities of adjoining occupiers and the local environment generally, despite a single basement already being approved at the site.

The inspector considered the impact of the proposal on the heritage assets as well as the impact on neighbouring properties and the environment generally in the light of the recently adopted development plan policy on double basements. The inspector held that the integrity of the building's original hierarchy of spaces would not be affected by the double basement.

With regard to the impact on neigbouring properties, the inspector considered the increase in length of time of the excavations, a matter of a two-year project compared to the 18 month total for the single basement already granted at the site, as well as the large proportion of party walls affected and the narrow site frontage. The inspector held that the scale of the extra excavations and poor accessibility through site size was unacceptably harmful to the amenties of adjoining neighbours and the 50 or so extra lorry movements to remove soil and rubble would adversely affect the local area generally. Whilst the inspector had sympathy with the appellants' arguments with regards the vagaries of the policy, the conclusion that the proposal was contrary to adopted policy was inescapable.

Inspector: SJ Papworth; Written Representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs