Heavy goods vehicle parking sustainable and visually acceptable next to mill

The use of land in north Wales for the parking of five heavy goods vehicles won support from an inspector who decided that they would not be out of character with an adjoining paper mill.

A maximum of five heavy goods vehicles would be parked on site and the appellant required such a facility in order to operate his transport company. The council accepted that the site was previously developed but asserted that there was no historical permission for commercial use of the land. Its location in the countryside nonetheless rendered it unsustainable for the type of use proposed the council maintained.

The suitability of the site centred on its intended purpose the inspector concluded and in this context it was sited close to main centre and major roads. It would only be used to store the vehicles when not in use with goods being picked up and delivered after leaving the site. It lay close to a paper mill and its previously developed nature meant that parking five lorries would make little impact on the character of the area. In his view the site did not lie within the ‘open countryside’ given its context next to a main road, a large industrial use and between two settlements.

Inspector: Iwan Lloyd; Hearing


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs