Pavilion linked to listed dwelling maintains setting and style

Notwithstanding strong objections from English Heritage (EH) to a planned extension to a grade II* listed building within an Essex conservation area, an inspector has ruled that it would maintain the setting of the property.

Planning permission and listed building consent were sought for the construction of a single storey pavilion, attached to an outbuilding adjoining the main house with a glazed link. It would be sited on a terrace and overall would combine with the L-shaped dwelling to form the third side of a courtyard, the fourth side remaining open to provide views of the countryside.

In examining the design the inspector agreed that its form and striking appearance described by EH as being reminiscent of a kiln would be very different from that of the adjoining dwelling and would be larger than the adjoining outbuilding. The use of hanging tiles and an asymmetrical roof would not reflect the local vernacular. Nonetheless the palette of materials used was traditional to the area and the semi-enclosed space, while large, would be commensurate with the size of the buildings. In the inspector's opinion the extension would provide a contextually respectful distinction to the existing range of buildings which would enhance the composition of the group and the setting of the listed dwelling.

Inspector: Anne Napier-Derere; Hearing


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs