Sheltered apartment design overly bulky given conservation area setting

The demolition of three dwellings to enable the construction of 35 sheltered apartments partly on the edge of a conservation area, was refused because the proposed design would be overly bulky.

In noting that the appellant had attempted to replicate the front elevation as a substantial Georgian villa with side wings and dormers, the inspector was not convinced that the approach was entirely successful. In particular the significant concentration of dormers along the roofscape, their regular spacing and correlation with windows on floors below lacked the charm and authenticity of those on other buildings in the conservation area. Coupled with the regimented vertical precision of the windows, this contributed to give the impression of a large and bulky building. Its wide expanse and single mass aligned to a pastiche of a Georgian villa provided for an uncomfortable design which did not reflect heritage assets in the area. The need for more housing including retirement accommodation did not outweigh this adverse impact.

Inspector: Frances Mahoney; Inquiry


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs