Conservation area character enhanced by flat design and layout

The demolition of a dwellinghouse in a north London conservation area to facilitate the erection of 21 flats, would enhance the character of the locality by virtue of its design and its relationship to adjoining streets an inspector ruled.

The surrounding area was characterised by large detached and semi-detached dwellings dating form the late Victorian and early Edwardian period and the appeal building was built of red brick with a tiled roof and tall chimney stacks. Although the council claimed that it made a positive contribution to the character of the conservation area the inspector noted that its construction post-dated most of the dwellings which did form an important part of the local character. In his opinion the existing dwelling made a ‘muted’ contribution since it was largely obscured from public view by the dense vegetation along one of the boundaries.

In terms of the proposed design its scale would address the corner of the site reflecting the different massing of buildings on the two adjoining frontages. The stylistic treatment including proposed dormers reflected the conservation area and overall it responded well to the context reinforcing local character whilst meeting modern standards of design. It would at least preserve the character of the area and would offer overall enhancement through the erection of a building which maintained the verdant nature of the corner site.

Inspector: Richard McCoy; Hearing


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs