Rural dwelling design at odds with landscape

The construction of a Frank Lloyd Wright designed dwelling in Somerset would look out of place and harm the local landscape, an inspector has concluded, also ruling that it would harm highway safety.

In rejecting the appellants’ claim that the dwelling would integrate with the landscape the inspector asserted that the proposed design, whilst appropriate in a different context, was out of kilter with the traditional design of houses in the wider area. It had a large built footprint including a car port and forecourt which added to the harm, with access onto a main road with limited visibility. Since it would also result in an unsustainable pattern of development the appeal was dismissed, the inspector placing relatively little weight on the underlying design principles which had been sanctioned by the Frank Lloyd Wright foundation. It would not be so exceptional or original as to justify a new dwelling in the countryside.

Inspector: Edward Gerry; Hearing


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs