Green belt extension preserves openness of estate

An extension to a dwelling at an estate within the Berkshire green belt has been approved after an inspector accepted that it would not undermine the openness of the area.

The scheme involved the construction of a 23m2 extension which represented 16 per cent of the floor space of the original dwelling, which had not been extended. The council accepted that this was not a disproportionate addition. Nonetheless, it maintained that the extension would reduce the openness of the estate and would set an undesirable precedent, with other homeowners likely to follow suit and seek small-scale additions which cumulatively would erode the openness of the estate.

Each scheme had to be judged on merit, the inspector held, with the scheme before him only representing 0.6 per cent of the built floorspace on the estate. Although other schemes had been rejected on the periphery of the estate the planned extension would face in towards other dwellings and would not therefore compromise open areas beyond the estate which lay within the green belt. Although it would technically have a greater impact on the openness of the area than at present, given its limited size and the planned siting, the impact would be minor and therefore not in conflict with policy.

Inspector: Jonathan Parsons; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs