Garden dwelling location not outweighed by benefits

In refusing to grant permission for the erection of a new dwelling in the garden of an existing property within the Cheshire green belt an inspector has decided that on balance the limited benefits of the scheme did not outweigh its unsustainable location.

The inspector determined, having regard to the national planning policy framework which was given more weight than an adopted local plan, that the scheme involved limited infilling within the green belt and consequently did not involve inappropriate development. The village had a church, some local shops including a small supermarket, as well as a cricket club, garden centre and a community centre. In accepting that the site formed part of the village the inspector placed weight on an accessibility score produced by the council using a computer. It scored 31 points in total but the council stated that a minimum of 34 was required in order to make it acceptable in locational terms. In the inspector's opinion future residents would have to use their cars to undertake a weekly shop and the site was remote from public transport services including bus stops. the scheme would provide limited economic and social benefits and consequently the lack of access by non-car means of transport was sufficient to dismiss the appeal.

Inspector: Victoria Lucas-Gosnold; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs