Vault floor reduction preserves listed building character

The lowering of the basement floor by up to one metre in depth at a grade II listed building within a central London conservation area has been granted retrospective consent, an inspector ruling that the works had generally preserved the character of the two spaces.

The two vaults would originally have been used to store coal. In order to make them useablethe appellant had lowered the floor heights beyond the 0.4 metres which the council judged typically acceptable. In accepting the general logic of this approach the inspector nonetheless placed weight on the overall internal proportions of the two vaults the intrinsic character of which had largely been maintained. Consequently, although they were now used as a kitchen and utility room an observer would still be able to appreciate their former function and the works had not been detrimental to the original hierarchy and status of the vaults within the property.

Inspector: Philip Willmer; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs