Landmark building fails to respect local context

The construction of a three-storey building in north London to accommodate retail and residential uses would be intrusive and out of character with the area, an inspector determined, ruling that it would fail to respect the form and scale of other buildings along the street.

The appeal site occupied a corner plot adjoining a conservation area and contained a former showroom and associated offices. The proposed replacement building would have a flat roof set behind a parapet with a cupola feature on the corner, and the inspector accepted that when considered in isolation the scheme might well be appropriate in another location. However, It did not respect the scale and massing of other buildings in the area and would appear intrusive in the street scene with its bulk adding to the incongruity. The planned density of 518 habitable rooms per hectare (hrph) was well above the range of 150 to 250 hrph for such a suburban location and this consideration along with the planned site coverage added to the inspector's conclusion that the scheme would represent an over-development and overbearing use of the land. This would be compounded by its adverse impact on the setting of the adjoining conservation area.

Inspector: Peter Jarratt; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs