Housing layout judged to be very poor in mill redevelopment

An inspector criticised a housing layout associated with the partial redevelopment and conversion of a mill in the Forest of Bowland AONB in Lancashire, concluding that no attempt had been made to integrate it with the retained buildings or wider area.

400-002-421 (Image Credit: Pendle BC)
400-002-421 (Image Credit: Pendle BC)

The original mill buildings had been constructed in the mid 19th century with 20th century additions. The latter were proposed to be demolished along with an original weaving shed.

The retained buildings would be used as offices, a café/bistro, village shop and post office and a crèche. In addition, 30 dwellings would be erected and it was this latter element which gave rise to the inspector’s concerns.

In his opinion the layout was better suited to the suburbs of a large town, with the terraced dwellings tightly packed in a rectilinear layout surrounded on three sides by roads and parking areas. There was little opportunity for landscaping and fourteen of the dwellings would be arranged back-to-back and separated by rear gardens and a footpath.

The rear gardens would be subdivided by high fences giving rise to a footpath which would be inhospitable and unattractive. Despite the fact that there was a need for more housing and other elements of the scheme were to be welcomed, the flawed layout justified dismissing the appeal.

Inspector John Braithwaite; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs