Peripheral location expected for cemetery

An outline scheme for a cemetery in Wiltshire was allowed, an inspector deciding that it would not harm the character or appearance of the area and that the site was in a sustainable location.

There would be no buildings on the site, the appellant explained, there would be a parking area for twenty cars with downlit lighting, low key entrance gates and a gravel track to gain access to individual plots. Gravestones would be a maximum of 0.9m high. Given the modest amount of development, the topography of the site, existing and proposed planting and the eventual presence of new development in close proximity, the inspector decided that the cemetery would not have a detrimental effect on the character and appearance of the area.

The inspector reasoned that, by its very nature, a cemetery was more than likely to be in a peripheral location, and as it would serve a large area the likelihood of attaining a completely sustainable location in transport accessibility terms was remote. He noted that the number of funerals to take place would be about 85 per year, equating to less than two a week. In light of a potential new bus service to serve the new development nearby and the relatively few vehicle trips to be generated, he concluded that the new development could be deemed to be sustainable in transport terms.

Inspector John Wilde; Hearing


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs