DC Casebook: Transport development - Electric charger site judged incongruous

An electric vehicle charging station has been refused permission in south-east London after an inspector held that its carbon-reducing benefits are outweighed by harm to local residential and visual amenity.

The site fronted onto the strategic road network and would be readily accessible in a densely populated locality, minimising the need to travel. However, the inspector considered that the proximity and orientation of a block of flats posed significant constraints. He feared that a boundary fence would restrict outlook and light in ground-floor flats, a 3.5m-high site office would further restrict outlook and light and vehicles would result in undue noise and disturbance.

In addition, he held that the roof form and facing materials of the site office would appear incongruous in the prominent roadside location. He recognised that the project would bring unkempt vacant ground into productive use and make a contribution to cutting carbon emissions, improving air quality and reducing noise pollution. However, he was not persuaded that these benefits outweighed the substantial harm caused.

DCS Number 100-069-526

Inspector Andrew Dale; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs