DC Casebook: Community facilities - School extension seen as creative design

A south-east London primary school has secured permission for major redevelopment after an inspector examined the scale and design of proposed extensions and new buildings.

The school comprised a long red-brick building between two and three storeys high, with two wings connected by a central element. The scheme involved adding two sports halls above the central section and classrooms and special needs facilities on new floors above the two-storey sections.

The inspector decided that the second-storey extensions would be vital and creative additions, linking the design with horizontal banding in shades of blue. The contrast between the angular arts and crafts elements and the linear sports halls would clearly reflect the roles of these spaces, he opined.

In his opinion, the planning authority overstated the visual impact of the development. Perspective drawings provided a realistic insight into the visual impacts, he concluded. In his view, the scheme would lend a new vibrancy to the building and the school's role in the community. He saw no evidence that the building would not be fit for the proposed uses.

DCS Number 100-069-173

Inspector Richard High; Written representations


Have you registered with us yet?

Register now to enjoy more articles and free email bulletins

Sign up now
Already registered?
Sign in

Join the conversation with PlanningResource on social media

Follow Us:
Planning Jobs